De laatste rechte lijn richting je loopwedstrijd!
Je bent dus ingeschreven voor een loopwedstrijd?
Een lokale 5K, de Antwerp 10 miles, de halve Marathon van Brussel of de volledige Marathon van Brugge … Een goede voorbereiding is van cruciaal belang, zowel voor beginners als voor ervaren hardlopers. Als je het slim aanpakt is zo’n wedstrijd geen aanval op je lichaam en gezondheid, en kan je op een leuke manier het beste in jezelf naar boven halen.
De dag van je langverwachte loopwedstrijd nadert, de spanning neemt toe en je denkt bijna uitsluitend aan trainen en hardlopen. (Sorry, huisgenoten) Heb je voldoende, en vooral op een juiste manier, getraind? Heb je voldoende rustpauzes ingepland en is je maag gewend om te eten tijdens een inspanning? Met onze tips race je zo door je voorbereiding.
WERK MET EEN TRAININGSSCHEMA
Een goed loopschema is essentieel. Een sterk trainingsschema start met een evaluatie van je huidige fitnessniveau, je doelen en eventuele gezondheidsbeperkingen. Als beginner moet het schema geleidelijk toenemen om je lichaam te laten wennen aan de belasting van het hardlopen. Een schema van een ervaren loper kan meer gericht zijn op het tempo en de afstand. Bespreek je planning liefst met een arts of een ervaren coach. Zij weten wanneer je de intensiteit van je training moet opvoeren en wanneer je rust moet nemen. Want rust is minstens even belangrijk tijdens je training om overbelastingen en blessures te voorkomen.
KOOP HET JUISTE MATERIAAL
Je belangrijkste lichaamsdeel tijdens het hardlopen zijn je voeten. Kwalitatieve loopschoenen zijn daarom geen modieus accessoire. Goede loopschoenen zijn een investering in jouw comfort en prestaties. Kijk dus niet naar de trendy kleuren of grootste merken bij de aanschaf van je schoenen, maar ga praten met een van onze gespecialiseerde SPORT 2000-winkels. Na een uitgebreide loopanalyse geven zij je deskundig advies voor de aanschaf van de schoenen die het best passen bij jouw voeten. Want op elk voetje past een geschikt loopschoentje! ;-)
Maar niet alleen de schoenen zorgen voor comfort. De loopkledij is minstens even belangrijk. Ademende stoffen houden je lichaam koel en droog bij elk weer. Investeer dus in het juiste materiaal, rekening houdende met de weersverwachtingen. Laat je niet vangen aan verleidelijke goedkope kledij waarbij je het jezelf na enkele kilometers zal beklagen. Je kledij kan je trouwens ook een fijne boost geven qua zelfvertrouwen en motivatie.
VOEDING
Een uitgebalanceerd voedingsplan is belangrijk om optimaal te presteren tijdens de race. Bespreek met je coach of arts welke voeding het beste is voor jouw specifieke behoeften. Train ook met voeding tijdens je lange afstandstrainingen om je maag en lichaam te laten wennen aan eten tijdens een inspanning. Zorg dat je voldoende water drinkt en alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals koolhydraten voor de training en eiwitten voor het herstel achteraf. Probeer één à twee keer per week op je nuchtere maag te lopen om je lichaam te leren om vetreserves te gebruiken als brandstof, vooral bij langere afstanden zoals een marathon.Ook naast je trainingen is het belangrijk om gezond te eten en te kiezen voor voldoende fruit, groenten én water.
LEER JE HARTSLAGZONES KENNEN
Trainen in de juiste hartslagzones is een effectieve manier om je prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Het gebruik van een sporthorloge of hartslagmeter is daarbij onmisbaar. Deze technologische hulpmiddelen stellen je in staat om je hartslag nauwlettend in de gaten te houden tijdens al je trainingssessies.Onze winkeliers kunnen je helpen aan het geschikte horloge. Bij zo’n horloge is het belangrijk om de verschillende hartslagzones te kunnen lezen en begrijpen, en te trainen in de zone die het meest geschikt is voor jouw doelen. Het is in je trainingsfase dus niet belangrijk hoe hard je loopt, maar vooral dat je in de juiste hartslagzone loopt. Ook al lijkt dat soms erg traag. Je zal het effect wel merken aan het einde van je trainingsschema.
STOP MET TRAINEN, TAPEREN!
Taperen, ofwel het verminderen van je trainingsvolume en intensiteit in de laatste weken voor de race, is cruciaal om fris en klaar te zijn voor de grote dag. Plan je laatste zware training ongeveer twee weken voor de wedstrijd en probeer dan het gewenste tempo te halen zonder de volledige afstand te lopen. In de laatste week tot twee weken voor de race, verminder je geleidelijk aan de intensiteit van je trainingen en geef je je lichaam de rust die het nodig heeft om optimaal te presteren op de racedag.
Met deze tips ben je goed op weg naar een succesvolle loopwedstrijd. Vertrouw op je training, luister naar je lichaam en geniet!